Afstamning i topklasse

Kristalls far Gustur frá Hóli og hans mor Brá frá Ketilsstöðum er begge kåret med 9 for tölt. Ligeledes er hans farfar Gáski frá Hófstöðum kåret med 9 for tölt. Hans morfar Orri frá Þúfu er kåret med 9,5 for tölt.

Ridegennemsnit for Kristalls forældre og bedsteforældre ligger på 8,43. Det kan tillige nævnes at Gustur og Orris afstamningslinier har avlet de bedste kårings- og konkurrenceheste i Island.

Afstamning

Far: Gustur f. Hóli, Bygning 8,13, Rideegenskaber 9,01, Total 8,57, 9 for töltærespræmie for afkom
Farfar: Gáski f. Hófstöðum, Bygning 8,10, Rideegenskaber 8,53, Total 8,32, 9 for töltærespræmie for afkom.
Farmor: Abba f. Gili, Bygning 8,04, Rideegenskaber 8,03, Total 8,03

Mor: Brá f. Ketilstöðum, Bygning 7,90, Rideegenskaber 8,30, Total 8,10, 9 for tölt.
Morfar: Orri f. Þúfu, Bygning 8,08, Rideegenskaber 8,61, Total 8,34, 9,5 for töltærespræmie for afkom.
Mormor: Sena f. Ketilstöðum, Bygning 7,88, Rideegenskaber 8,11, Total 7,99.

Gustur frá Hóli

Gustur er avlsmatator der har avlet mange fantastiske 1. kl. hingste, alle med et "cool" sind. Han har selv 665 registrede afkom og 261 er kåret, rigtig mange med virkelig flotte kåringer.Han er bl.a. far til verdensmester hingsten Kraftur frá Bringu og mange andre godt kårede heste bl.a.

  • Svipur frá Uppsölum med Rid 8.65 og
  • Maístjarna frá Útnyrðingsstöðum med Rid 8.77
  • Gustur har fået ærespris for afkom ( over 50 avlsbedømte afkom over et vist BLUP )

Gustur frá Hóli karakteriseres som den ideelle ridehest med rummelige og høje bevægelser, taktfaste og godt adskilte gangarter - herunder især god tølt kombineret med en meget god og samarbejdsvilje. Dommerne gav Gustur 10 for vilje, og udtalte ”han har ikke den kraftigste vilje blandt alle hingstene, men den mest ideelle vilje for en ridehest.”

Gustur har meget gode ben, men en ikke særlig elegant forpart, hvilket er kendetegnet for mange af hans afkom. Gustur fik et gennembrud som avlshingst i 1999, og opnåede ærespræmie for afkom i 2002. Han har mange sønner og flere gode hopper kåret i 1. klasse. De fleste af disse kåringer er opnået af 4-5års heste, hvilket typer på, at de klar i en tidlig alder.

Gusturs afkom viser meget god tölt med flotte bevægelser, dog er de ikke alle lige smukke.

Orri frá Þúfu

Orri er den mest succesfulde avlshingst på Island nogensinde. Han har vundet B-flokk på et Landsmót og det er bogstaveligt talt væltet frem med gode heste efter ham. Orri fik velfortjent den prestigefyldte Sleipnirpokal i 2000.

Orris adelsmærke i avlen er en supergod tölt og meget god vilje og godt sind, men til gengæld er Orri også repræsentant for en type heste, der i bygning ofte ligger meget langt fra de letbyggede og elegante heste, man ønsker at avle i dag.

Orri er født i 1986 og er avlet af Indriði Ólafsson på gården Þúfu på Sydisland. Orri er efter Otur 1050 frá Sauðárkróki og hoppen Dama frá Þúfu. Orri er stort set den første hest fra Indriðis avl, der er kommet frem, men sikken en entré at gøre sig på avlsscenen!